Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hi, Voor mijn thesis heb ik data verzameld via multiresponse vragen. Alle variabelen zijn dichotoom. 0= niet aangevinkt; 1= wel aangevinkt.

Ik wil graag weten of er significant verschil is tussen variabele voltijd en variabele deeltijd op 10 verschillende variabelen. Hoe doe ik dat in SPSS? Een complicerende factor is dat de waarden in de cellen onder de 5 kunnen liggen.

Na het definieren van multiresponse variable sets kan ik in crosstabs geen Chi square aankiezen. Via Analyze-Multiresponse-Define variable sets heb ik de voltijd en deeltijdvariabele gekoppeld en via Analyze-Multiresponse-Crosstabs geprobeerd een Chi kwadraat te doen. Dit lukt niet.

Als ik het via Analyze- Descriptive statistics - Crosstabs doe, maakt SPSS een deel output aan voor voltijd aan en een deel output voor deeltijd in plaats van deze in een tabel te integreren.

Ik begrijp dat in verband met de kleine waarden, kan kijken naar de Fischers’ Exact resultaten. Ik las ergens dat ik Cochrans’ Q zou kunnen gebruiken, klopt dat? Want ik heb geen voor- en nameting; onafhankelijke is variabele voltijd en variabele deeltijd, moet het dan via Kruskal Wallis?

Hoe doe ik dat en hoe moet ik de resultaten interpreteren? Ik vind Analyze, Nonparametric Test-Legacy Dialogues- en dan loop ik vast.

Graag jullie hulp, met vr. groet, Sjors
in Methodologie door (220 punten)
Dag, onderstaande vraag heb ik een week geleden gesteld. Kan er graag nog iemand reageren?  Bedankt. Sjors.

Mijn onderzoeksvraag is inderdaad of er een verschil is tussen hoe vaak voltijd en hoe vaak deeltijd een variabele hebben aangekruist, voor alle 10 variabelen. Het is me helder dat ik 10 kruistabellen kan maken.

Bij Crosstabs (Analyze-Descriptives-Crosstabs) loop ik er tegenaan dat voltijd een andere variabele is dan deeltijd. Ze verschijnen niet in dezelfde kruistabel, wat doe ik fout? of Is er een manier waarop ik deze variabelen kan samenvoegen tot 1 variabele waarbij dan alleen de 1-en (wel aangekruist tellen)?

Dank,

Sjors

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je kunt hier niet goed een chi-kwadraat toets gebruiken, omdat die veronderstelt dat je observaties onafhankelijk zijn. Bij jou is dat niet het geval.

Cochrane's Q ken ik niet (maar misschien een collega wel, die kan dan inspringen).

Belangrijker lijkt het me de onderliggende vraag helder te krijgen.

Wat is je onderzoeksvraag precies? "Of er een verschil is" is te vaag: een verschil in wat precies?

Ik vermoed dat als je je onderzoeksvraag specificeert, dat die er op neerkomt of bepaalde opties vaker/minder vaak worden aangekruisd door mensen in de ene groep (voltijd) dan door mensen in de andere groep (deeltijd).

Dat zijn tien verschillende onderzoeksvragen, en die kun je elk met een kruistabel onderzoeken (i.e. 10 kruisttabellen).

Houd er rekenig mee dat je dan, als je NHST wilt toepassen, en de kans kans op een type-1 fout op 5% wil houden, een alpha van ongeveer .005 moet gebruiken.

Als waarden dan nog steeds onder de 5 kunnen liggen kun je ook Fisher's exact test gebruiken. Je effect size is dan Cramer's V of Phi (Phi en Cramer's V zijn hetzelfde voor 2x2 tabellen).
door (77.7k punten)
...