Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste lezer,

Voor een onderzoek heb ik een analytisch sensorisch onderzoek uitgevoerd met lijschalen 0-10. Ik had bedacht dat ik een Anova test zou doen en later nog een Bonferroni toets ga uitvoeren om te bepalen of de drie groepen die ik heb, significant afwijken. Ik loop al tegen iets aan. Welk meetniveau, variantie moet ik gebruiken: nominaal, ordinaal, interval of ratio. Nominaal sowieso niet. Ik gok zelf op ratio omdat het een absoluut nulpunt heeft.
in Methodologie door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je kunt een ANOVA uitvoeren als je onafhankelijke variabelen categorisch zijn (dus vergelijken van verschillende groepen) en je afhankelijke variabele een continue variabele. Een continue variabele is een variabele op interval of ratio niveau. Ook een 5 of 7 punt schaal die technisch gezien ordinaal is, passen we in de praktijk vaak toe als interval en dus continue. Je kunt dus gerust een ANOVA doen. Het maakt niet uit wat voor meetniveau je in het databestand toeschrijft, dat is iets voor jezelf (in elk geval in SPSS) en beinvloedt je analyses niet.
door (14.3k punten)
...