Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Onderzoeksvraag: Kruizen voltijd studenten een leeractiviteit vaker/minder aan dan deeltijd studenten?  Dit kan ik in een kruistabel doen (chi-square; Fishers' exact test), ware het niet dat ik daar maar 1 variabele op de rij en 1 variabele op de kolom kwijt kan. Mijn probleem is dat voltijd (V8) een andere dichotome variabele is dan deeltijd (V9), omdat ze uitgevraagd zijn in een multiresponse-vraag. Hoe kan ik een kruistabel maken met twee dichotome variabelen in de rijen en de leeractiviteit in de kolom?  Of is er een manier om de V8 en V9 samen te voegen? 

Graag reactie, mvg Sjorsje

in Methodologie door (220 punten)
Is het doel enkel het maken van een tabel, of wil je ook drie categorische variabelen toetsen?
Nee, geen categorische variabelen, alleen nominale. Het doel is een Fishers' exact test te doen, de waarden van een heel aantal variabelen van deeltijd liggen onder de 5.
Hebben categorische variabelen niet een nominaal meetniveau? Ik zie ook niet de link tussen de verwachte waarden in de kruistabel en de dimensionaliteit ervan?

Als de verwachte waarden van 'een heel aantal variabelen' onder de vijf ligt, gaat de Fisher exact het dan uberhaubt substantieel oplossen? Klinkt als een probleem met de steekproefgrootte, of met de zeldzaamheid van sommige categorieen?
Dag Ron, Dank voor je snelle reageren! Dat is fijn.  Ja, er is een probleem met steekproefgrootte, maar ja, dat heb je soms met afstuderen, dan moet er toch gerapporteerd worden over een onderzoek met te weinig response.

Mijn studiebegeleider vraagt mij een kolom toe te voegen aan een tabel met Chi-square of Fischers' exact test, dus ja, Fishers exact' test gaat het voor mij oplossen. Hoe breng ik twee dichotome variabelen (verkregen uit multiresponse-vragen) in een kruistabel met een derde variabele? Een helder antwoord dat het onmogelijk of statisch ongewenst is, zou het ook oplossen. Dat is namelijk mijn eigen idee erover, maar ik heb geen andere onderbouwing dan dat de aantallen te klein zijn om statisch iets zinvols te zeggen. Ik zou sterk gebaat zijn bij antwoorden in plaats van nieuwe vragen. Kun je me helderheid geven?
Ik ken geen out-of-the-box fisher exact tests die een derde variabele kunnen toevoegen. Je kunt steeds twee variabelen vergelijken, en zo een puzzel bij elkaar leggen, bijvoorbeeld 1-2 1-3 2-3, desnoods met correctie van de alpha voor multiple testing.

Anders denk ik namelijk gelijk aan loglineaire analyse van meerwegkruistabellen. Dit kan in SPSS, maar is geen makkelijke techniek om even snel onder de knie te krijgen.
Zie bijvoorbeeld:

https://en.wikipedia.org/wiki/Log-linear_analysis

en

https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/en/SSLVMB_24.0.0/spss/advanced/idh_hilo_mod.html

Zodra een van de drie variabelen een afhankelijke variabele is, dan wordt de analyse (binnen een loglineair analyseraamwerk) een logit-model. Misschien alleen handig om te weten dat dit bestaat, maar dan toch te kiezen voor meerdere fisher-exact tests

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...