Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

In mijn onderzoek maak ik noodgedwongen gebruik (door de corona crisis was het niet mogelijk om zelf data te verzamelen) van eerder verzamelde data. Hoe stel ik nu G*Power in?
in Steekproeven en steekproefomvang door (220 punten)
bewerkt door

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb het nu op dezelfde manier ingesteld als anders (a priori) en zet erbij dat het aantal benodigde respondenten (89) achteraf gecontroleerd is.
door (220 punten)
0 leuk 0 niet-leuks

Voor het instellen van G*Power maakt het inderdaad niet uit of je dat van-te-voren of achteraf doet.

Overigens is https://psyarxiv.com/9d3yf/ wellicht ook nuttig in dit verband - daar worden zes typen rechtvaardigingen voor steekproefomvang besproken:

 1. Hele populatie meten
 2. Beperkte middelen
 3. Accuraat schatten
 4. A-priori power-analyse
 5. Heuristieken
 6. Geen onderbouwing

Zoals daar wordt uitgelegd: het belangrijkste is om eerlijk en transparant te communiceren. Dit is ook de kern van de de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit, met haar vijf basisprincipes:

 1. Zorgvuldigheid
 2. Onafhankelijkheid
 3. Verantwoordelijkheid
 4. Eerlijkheid
 5. Transparantie
Hieruit volgt dat het prima is om, als je bestaande data kreeg, een power-analyse te doen, en vervolgens te rapporteren dat je te weinig power had om realistische effecten te schatten. Dat is geen zwaktebod, maar een toepassing van de vijf integriteitsprincipes.
Kortom: je kunt gewoon je power-analyse doen, en rapporteren wat er uit kwam.
door (77.8k punten)
...