Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste docent,

Bij het maken van de opdrachten van 2.3 heb ik Jamovi gebruikt, waar de cursus resultaten uit R weergeeft. Het grootste verschil (lijkt me) het ontbreken van betrouwbaarheidsintervallen in de "Correlation Heatmap" van Jamovi. 

Ik trok een hele andere conclusie dan de cursus, wanneer het ging over hoeveel van de item-item correlaties binnen de gewenste marge vielen. Dit waarschijnlijk omdat ik uitging van de puntschattingen van Jamovi. Mijn vraag is eigenlijk: hoe erg is dit? En... zijn er mogelijkheden om toch deze betrouwbaarheidsintervallen in de Reliability Analysis van Jamovi te krijgen? Of kom je dan uit op een R-pakket?

In ieder geval bedankt voor jullie tijd!

Vriendelijke groet,

Joost Huls

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (160 punten)
Hallo Joost, ik zit met hetzelfde probleem. Jamovi geeft geen betrouwbaarheidsintervallen bij de correlatiematrix. Handmatig uitrekenen lukt mij wel als je het filmpje op Youtube bekijkt, maar het lijkt mij toch erg omslachtig.

Graag snelle reactie van een docent!

Groet, Edwin Meeuwis

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb dezelfde vraag, en zie dat hij ook al eerder is gesteld. Een antwoord is inderdaad fijn.

Groet, Esther van Essen
door (240 punten)
0 leuk 0 niet-leuks

Hier ook dezelfde vraag nu ik met de analyses uit Jamovi bezig ben (overgestapt van SPSS naar Jamovi). Op basis van uitkomsten Jamovi kan ik niet zo ver door analyseren als in het antwoordmodel... zie ook graag reactie hoe daarmee om te gaan (vooral die BI's)

Maar Joost, wel fijn om te zien dat mijn uitdraai overeenkomt met die van jou :-)

AANVULLING: 

Ik ben wat verder gaan zoeken en heb inmiddels gezien dat docent bij de instructiefilmpjes die opgenomen zijn wel meer vertelt over de itemanalyse in Jamovi. Heel helder filmpje! Alleen daarin wordt wel besproken (met terugblik naar IDA) hoe BI van gemiddelden op basis van de gegevens uit Jamovi kunnen worden berekend, maar nog niet het BI van de correlaties. 

Dus, als ik die BI formule 

(Betrouwbaarheidsinterval = steekproefwaarde ± Breedte-index X Standaardfout)

nu doorzet en ik zou willen berekenen wat het BI-95 is van de gevonden correlaties, is mijn vraag nu:

- gebruik ik dan nog steeds breedte index van ca. 2?

- Mag ik voor Se voor correlatie ook de formule Se=sd/wortel N gebruiken?

En betekent het dus (alles bij elkaar genomen) dat je de BI zelf moet berekenen in Jamovi?

Alvast dank voor het antwoord!

door (180 punten)
bewerkt door
Hoi allemaal,

Ben erg benieuwd of jullie inmiddels het antwoord weten op deze vragen. Zit zelf namelijk met precies deze vragen. Ben erg benieuwd of het dus alleen mogelijk is om de betrouwbaarheidsintervallen met de hand te berekenen?

Hoor het heel graag!
Ook ik ben benieuwd naar het antwoord. Geeft jamovi misschien geen betrouwbaarheidsinterval?
...