Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij de output van 3.2.9 op youlearn zijn de gemiddelden van Estimated marginal means gebruikt ipv descriptives. Er is in deze casus geen covariaat beschreven. Wat is de reden dat er voor de estimated marginal means wordt gekozen?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (180 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Estimated Marginal Means doet twee dingen: correctie voor covariaten (en zoals je aangaf is dat hier niet van toepassing) en corrigeren voor ongelijke aantallen deelnemers per cel. Descriptives zijn gewoon de huis-, tuin-, en keukengemiddelden.

Als je een simpel 2-cel design zou hebben (i.e. een eenweg anova met 2 condities), en de ene conditie bevat 10 deelnemers en een gemiddelde van 5, en de andere conditie bevat 20 deelnemers en een gemiddelde van 8, dan is het gemiddelde (10*5 + 20*8) / 30 = 7. Dat gemiddelde wordt naar die 8 toegetrokken, omdat er twee keer zoveel deelnemers in die cel zitten.

Bij Estimated Marginal Means wordt er vanuit gegaan dat elke cel een gemiddelde heeft dat wordt geschat met de deelnemers in die cel. Hier wordt dus eerst het gemiddelde van de ene conditie berekend (5) en dan van de tweede conditie (8), en vervolgens worden die twee gemiddeld: (5+8) / 2 = 6.5.

De descriptives wegen cellen met meer deelnemers dus zwaarder; de Estimated Marginal Means doen dat niet. In de EMMs wordt elke cel even zwaar meegeteld, en de weging met aantal deelnemers wordt dus gecorrigeerd.
door (77.7k punten)
Top, dat is een helder antwoord.
...