Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik probeer schalen te middelen via het COMPUTE commando. Zowel via de menu als via de syntax slaag ik erin om de variabele aan te maken. SPSS weigert echter de waarde ervan uit te rekenen. Ik krijg in de variable view steeds liggende streepjes bij de waarden van de nieuwe variabele clio_charismatic ipv de uitgerekende gemiddelden.

syntax:

COMPUTE clio_charismatic = MEAN.8(clio1, clio4, clio5, clio7, clio8, clio13, clio16, clio17, clio19, clio23, clio26).

Ik heb al gespeeld met de meetniveaus en zoals ik verwachtte, heeft dat geen effect. Ik heb nagekeken of er missings zouden zijn, waarom hij geen gemiddelde wil berekenen, maar ook dat is niet het geval.

Wat doe ik verkeerd?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (370 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Dit komt omdat SPSS een heel oud programma is, uit de tijd dat analyses nog met ponskaarten op mainframes werden uitgevoerd. Je bracht die dan naar het mainframe en kon de volgende dag of een aantal dagen later de printout met de resultaten ophalen.

Omdat het werken met de computer zo asynchroon was, is SPSS hiervoor intern geoptimaliseerd. Een manifestatie/overblijfsel hiervan is dat analyses worden opgespaard en allemaal ineens worden uitgevoerd.

Als je een COMPUTE commando geeft, bewaart SPSS dat, en hij voert het dan uit als je een van de volgende twee dingen doet:

  • Een analyse uitvoert op de data (anders dan een data-transformatie);
  • Het uitvoeren van de opgespaarde commando's afdwingt met het EXECUTE commando
Je kunt dus een serie COMPUTE statements combineren en dan op het einde van de lijst een EXECUTE uitvoeren (vergeet de punt niet als 'command terminator') om de berekeningen uit te voeren.
Of geduld hebben: als je een analyse uitvoert, doet SPSS eerst deze transformaties.
Overigens heeft SPSS hier ook een knopje voor - die heet "execute pending transformations" ofzo, als je er met de muis boven hovert. Je ziet overigens, als SPSS transformaties heeft "opgespaard" onderin de statusbalk ook iets staan als "penidng transforms" ofzo.
door (77.7k punten)
...