Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wie kan ons helpen bij de volgende vraag:

Een onderzoeker vindt twee correlaties; de ene is -.11 en de andere is .39.

Kan de onderzoeker concluderen dat in deze populatie de eerste correlatie kleiner is dan de tweede?

a Nee, op basis van die puntschattingen kan de onderzoeker die conclusie niet trekken.

b Ja, op basis van die correlaties kan de onderzoeker die conclusie trekken.

-----------

ons lijkt dat een correlatie van .11 kleiner is dan een .39

maar het antwoord zou moeten zijn dat er geen conclusie aan kan worden gebonden.

Wij zijn benieuwd..

Anneke en Laura
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit gaat over het feit dat puntschattingen (dus enkele waarden voor een gemiddelde, een correlatie, een factorlading, een Cohen's d - alles dat je uit een steekproef berekent) in zichzelf nooit informatie zijn.

Puntschattingen (zoals deze correlaties) zijn niet informatief omdat ze onderhevig zijn aan ruis, bijvoorbeeld door het nemen van de steekproef en door meetfout.

Elke puntschatting is afkomstig uit een steekproevenverdeling. De steekproevenverdeling voor de correlatie kun je zien op https://openuniversiteit.shinyapps.io/SamplingDistributions/?type=Pearson

Zoals je daar ziet is de kans op een correlatie van -.11 of .39 aanzienlijk als de correlatie in de populatie eigenlijk 0 is en als je een steekproef neemt van 10 deelnemers. Als je de omvang van de steekproef vergroot in die app, zie je dat de steekproevenverdeling smaller wordt en dat de kans op afwijkende correlaties afneemt.

Als je alleen weet dat er twee correlaties zijn gevonden, eentje van -.11 en eentje van .39, heb je geen idee hoe groot de kans is dat die eigenlijk afkomstig zijn uit steekproevenverdelingen rondom dezelfde populatiecorrelatie.
door (77.8k punten)
...