Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Bij verwerkingsopdracht 4.8.3 kom ik bij statken1 op een kurtosiswaarde van 1.127. Bij één van de verwerkingsopdrachten in studietaak 2 staat de volgende uitwerking: Behalve de spitsheid van Statken1 liggen de waarden van scheefheid en spitsheid van alle intervalvariabelen binnen de grenzen van -1 en +1. Er wordt dan soms gezegd dat de variabelen (behalve Statken1) bij benadering normaal verdeeld zijn. 

 In de uitwerking van opdracht 4.8.3 wordt echter niets gezegd over spitsheid. Mijn conclusie is dat statken1 spits verdeeld is. 

Als ik de kurtosiswaarde van 1.127 deel door de S.E. van kurtosis (0.373) kom ik op een waarde van 3.02. Dit is zowel hoger dan 2 (ik begrijp dat een waarde lager dan -2 of hoger dan +2 in principe zegt dat de verdeling niet normaal is) als meer dan 3 S.E.-waardes afwijkend van 0. 

Mijn vraag: klopt mijn conclusie dat, hoewel er in de uitwerking niets wordt gezegd over spitsheid, statken1 wel degelijk spits verdeeld is, maar dat, omdat de waarde niet extreem ver boven +1 ligt, er nog niet gesproken wordt van een leptokurte verdeling?

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (300 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dat klopt inderdaad. Het is enigszins spits, maar ook weer niet zo spits. Zie verder mijn antwoord op je vraag over Skewness.
door (44.6k punten)
...