Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Het is mij echt niet duidelijk of ik gewoon item-analyses, factoranalyse en regressieanalyse kan toepassen, waarbij ik de items/vragen selecteer die ik nodig heb voor beantwoording van mijn onderzoeksvraag door de vragen te selecteren en de analyses te doen, of dat ik eerst mijn dataset moet verkleinen? Je krijgt nu steeds heel veel missing data per vraag, en ik kan dus wel mijn steekproef beschrijven, maar dat zijn dan hele andere respondenten (en ook veel hoger aantal),  dan de respondenten die antwoord hebben gegeven op de vragen. Kortom hoe ga je nou om met die enorme dataset, waarvan je maar een klein deel nodig hebt? (qua deelnemers, variabelen die je niet nodig hebt kan je makkelijk negeren).

Dank alvast voor het meedenken!
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (240 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het maakt voor de analyses niet uit, wel voor je beschrijving van je respondenten. Als je bepaalde analyses uitvoert zoals een factoranalyse, dan worden alleen die deelnemers meegenomen die die vragen hebben beantwoord. Je kunt in de output van je analyses zien om hoeveel deelnemers het gaat. Bij de beschrijving van de respondenten kun je zeggen hoeveel deelnemers er in totaal zijn en hoeveel de vragen volledig hebben beantwoord. Ook dit kan met de volledige dataset. Maar als je dit lastig vindt is het ook prima om eerst het databestand op te schonen door iedereen die een deel niet heeft ingevuld te verwijderen en dan je analyses te doen. Het belangrijkste is dat je nauwkeurig rapporteert wat je precies gedaan hebt met de dataset.
door (49.7k punten)
...