Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Goedemorgen, 

Voor de tentamencasus van IDA heb ik bij vraag 6 van de tentamencasus (Heeft de manipulatie van het gedrag van de medeplichtige een effect op een of meer van de zes afhankelijke variabelen?) een ongepaarde t-toets gedaan. Hierbij heb ik de condition state als grouping variabele (group 1=0 en group 2=1) en bij test variabelen de zes afhankelijke variabelen geplaatst. Uit de toets komt naar voren dat alleen 'headache' een significant verschil tussen de gemiddelden laat zien. Nu loop ik een beetje vast in mijn interpretatie. Als ik het goed begrijp, is de kans op een verschil tussen de gemiddelden in de groepen (met H0 als aanname; dat er geen verschil is in de populatie) significant. Als ik vervolgens wil kijken hoe sterk dit effect is, moet ik naar de Cohen's d van de variabele 'headache' kijken. De waarde die hier bij staat is -1,51.

Ik interpreteer dit als volgt: er is een kans dat dat er een verschil is in gemiddelden tussen de groepen, want de p bij headache is significant. Om te kijken hoe sterk het effect van dit verschil is, kijk ik naar de Cohen's d en die is -1,51. Betekent dit dat dit een 'zeer groot negatief effect' is? Dus er is een significant verschil en het effect van dit verschil is negatief en zeer groot? 

Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen! 

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je interpretatie is bijna goed. Een Cohen's d van - 1,51 geeft inderdaad een sterk effect aan, maar geen negatief effect. Cohen's d kan positief of negatief zijn, dat hangt er maar net van af hoe de gemiddelden van de verschillende condities van elkaar worden afgetrokken. Wordt A - B gedaan dan is het wellicht negatief, maar B - A maakt het positief.
door (44.6k punten)
...