Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Drie voorbeelden

  • Een meetinstrument om te voorspellen of iemand succesvol zal afstuderen. In dat geval zou een formatief meetmodel goed passen: de cijfers zouden dan kunnen worden gemiddeld of opgeteld, en dat aggregaat kan worden gebruikt voor de voorspelling
  • Als er sprake is van 1/meer latente constructen is factor-analyse vaak sowieso al gebruikt om te bepalen hoe de responsen op de items kunnen worden geaggregeerd. 
  • Bij een meetmodel waarbij wordt veronderstelt dat alle items precies hetzelfde meten, is het logisch om naar het aggregaat te kijken.
Betekent aggregaat een verzonnen definitie om iets aan te duiden wat niet bestaat zodat daarmee onderscheid kan worden gemaakt?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (1.4k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
'Aggregeren' betekent ongeveer 'combineren', en 'aggregaat' is dan het resultaat daarvan, dus ongeveer een 'combinatie'.

Er zijn allerlei manieren om te aggregeren.

Een gemiddelde van een aantal variabelen is een aggregaat; een somscore ook; een gewogen gemiddelde ook.

De term 'aggregeren' omvat dus alle mogelijke manieren om twee of meer variabelen 'om te vormen' tot een nieuwe variabele. Dit hoeft niet per se zo 'eenvoudig' te zijn als een gemiddelde; het kan ook iets zijn als "als de score op variabele 1 lager is dan 5, neem dan het gemiddelde van variabelen 2-4 en tel er 20 bij op; neem anders het gemiddelde van variabelen 5-7 en tel daar 30 bij op".

Daarna is die nieuwe variabele het aggregaat van de losse variabelen. In sommige situaties kun je aggregaat dus vervangen door "gemiddelde" en aggregeren door "middelen", maar aggregeren kan ook op andere manieren.
door (77.8k punten)
geselecteerd door
...