Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Mijn vraag gaat over het handmatig berekenen van omega kwadraat. Ik vind het prettig dit met de hand uit te kunnen rekenen (ook als is dat niet nodig voor het examen) om een gevoel te krijgen voor de effectgrootte.

De formule uit Field begrijp ik, en op pagina 567 (5e editie) wordt dit als voorbeeld berekend. In studietaak 7.1 wordt in een grijze box een alternatieve formule genoemd. Het lijkt mij fijn daarmee te kunnen werken, omdat (zoals gezegd in de grijze box) deze ook toepasbaar is als je de Sums of Square niet kent, maar de F-waarde en vrijheidsgraden wel.

ω2=F1F+(dferror+1)dfeffect

Als ik van de gegevens in de output op pagina 527 uit Field uitga (dus een F-waarde van 5.119) kom ik er niet uit. Nu begrijp ik niet goed welke vrijheidsgraden ik hier moet kiezen (ik dacht dferror van 2, en dfeffect van 12) dus mogelijk is dat het probleem, meer welke aantallen vrijheidsgraden (2/12/14/4) ik ook probeer, ik kom niet uit op een omega kwadraat van 0.35. Wat doe ik verkeerd?

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (300 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Ah, ik denk dat ik het zie! 

(5,119-1)/(5,119+(12+1)/2)=0,35

dferror is dus 12 (in de output residual genoemd), en dfeffect  (in de output regression genoemd) is 2

door (300 punten)
...