Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij een van de vragen in LimeSurvey wil ik de respondenten laten antwoorden met twee letters. Ik heb hiervoor 'korte vrije tekst' gebruikt. Bij het invullen is het echter ook mogelijk om cijfers te gebruiken zie ik. Hoe stel ik in dat het antwoord uit alleen letters mag bestaan?
in Online vragenlijsten door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit kan met de validatie. Je kunt daar volgens mij een zogenaamde 'regular expression' invoeren. Een regular expression die alleen strings matcht die uitsluitend uit letters bestaan is:

^[a-zA-Z]*$

En eentje die alleen 2 letters matcht is:

^[a-zA-Z][a-zA-Z]$

Een regex die alleen 'niks' of 2 letters matcht is:

^$|^[a-zA-Z][a-zA-Z]$

Je kunt volgens mij ook een boodschap ingeven die mensen zien als ze de regex niet matchen, zodat je kunt toelichten wat er fout gaat.
door (77.8k punten)
Dankjewel! Het werkt. Ik heb er nog het volgende Javascript in de broncode van de vraag aan toegevoegd om te zorgen dat er alleen hoofdletters ingevuld worden. Dit doe ik omdat ik een aantal vragen zoals bovenstaande gebruik om de respondenten een persoonlijke code te laten creëren. Deze codevragen worden ook bij de tweede meting gesteld en zo kunnen de vragenlijsten anoniem met elkaar worden gematched)

<script type="text/javascript" charset="utf-8">

$(document).on('ready pjax:scriptcomplete',function(){

// Identify this question

var thisQuestion = $('#question{QID}');

// Listener on the text input

$('input:text', thisQuestion).on('keyup', function(e) {

$(this).val($(this).val().toUpperCase());

checkconditions($(this).attr('value'), $(this).attr('name'), $(this).attr('type'))

});

});

</script>
Super! Je kunt ook in R (of whichever analyseprogramma je gebruikt) naar uppercase natuurlijk, dat hoeft niet per se tijdens het invoeren.

Overigens is er ook https://onderzoekscode.nl die je zou kunnen gebruiken - als mensen daarvan copy-pasten is 't ook altijd uppercase.
...