Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Volgens thema 1.1 kan een participant zijn/haar deelname aan onderzoek op elk moment staken. Er staat hierbij vermeld dat de data tot op dat moment niet vernietigd hoeft worden. Hoe zit it tegenwoordig met de AVG reguleringen? Als de deelnemer wel vraagt om zijn/haar informatie te verwijderen, moet je dat dan doen als het je onderzoek niet in gevaar brengt? 

Link naar AVG informatie. Sectie 7.5.3

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (330 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Het is moelijk een eenvoudig antwoord te geven. De AVG heeft met name betrekking op persoonsgegevens; dus informatie die tot de persoon herleidbaar is. Het hoeft niet altijd het geval te zijn dat data verkregen uit experimenten tot personen herleidbaar zijn.

Een participant die verder volledig anonieme data oplevert kan deelname aan het experiment beeindigen. Deze anonieme data bevat bij definitie geen persoonsgegevens en kan dan buiten het domein van de AVG komen.

Als een participant een stap verder gaat en erop staat dat data toch vernietigd wordt, dan is het vooral de vraag of dit voor de proefleider mogelijk is. Als de data werkelijk anoniem is kan het nog wat werk zijn om deze specifieke data te vinden. Meestal is er wel iets mogelijk; bijvoorbeeld als tijdstip deelname bekend is, of er met anonieme codes gewerkt is die de deelnemer nog kan repliceren.

Of het onderzoek in gevaar komt zou ik niet als criterium gebruiken; uiteindelijk is een deelnemer belangrijker dan de data van de deelnemer (voor een ethisch onderzoeker). Als het onderzoek goed is opgezet valt of staat het onderzoek niet op de ene deelnemer die deelname staakt én alle geleverde data wil laten verwijderen.

Een stap verder wellicht: in hoeverre is voor de onderzoeker de incomplete data nuttig? Als de kans groot is dat de incomplete data via listwise deletion, o.i.d. alsnog niet in de analyses gebruikt wordt, dan is het ergens ook beter om deze data te verwijderen als dat verzocht wordt.
door (63.1k punten)
geselecteerd door

Dank je wel. Dus vooral proberen of je aan de vraag kunt voldoen. Als je op het punt komt dat het je onderzoek in gevaar brengt of onmogelijk is omdat de data geanonimiseerd is bekijk je dan de mogelijkheden of communiceer je dat het niet meer mogelijk is en waarom.

Als achtergrond: Ik heb dit in eigen ervaring met (niet psychologisch) onderzoek regelmatig meegemaakt als er bijvoorbeeld leeftijd in combinatie met postcode was verzameld, het online onderzoek moment al had plaatsgevonden (dus niet middenin) maar dat dan toch iemand zijn informatie wilde laten verwijderen. Vooral omdat het nogal veel werk is in verschillende stadia van de analyse was dit altijd nogal bediscussieerd gebied.

...