Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

L.S.

Voor mijn afstudeerscriptie ga ik onderzoek doen naar het effect van een modeltekst tijdens student self-assessment (SSA) op zelfregulerend leren (ZRL) en self-efficacy. Leerlingen in klas 3-havo/vwo schrijven een natuurkundig verslag en gaan zichzelf beoordelen met behulp van de modeltekst. Twee groepen worden vergeleken: een controleconditie en een modeltekstconditie.

Omdat ik hoogstwaarschijnlijk leerlingen uit meerdere klassen nodig heb voor voldoende power, moet ik gebruik maken van een multilevel analyse. Voorafgaand aan het onderzoek wil ik een power analyse maken.

Echter, ik kom hier niet momenteel niet goed uit:

  • Hoe bepaal ik de waarde van de parameters? Er zijn geen gegevens beschikbaar uit eerdere onderzoeken/ literatuur.
  • Ik meet twee uitkomstvariabelen, moet ik per variabele een power berekening maken, en dan het 'worst case scenario' kiezen?
  • Misschien wel mijn belangrijkste vraag: Hoe kan ik binnen afzienbare tijd een redelijke inschatting maken van de sample size bij multilevel? Zoals ik nu zie, moet ik bijna een doorwinterde statisticus zijn om een verantwoorde keuze te maken van de sample size. Echter, die tijd om te investeren heb ik niet.  De voorgestelde programma's (PinT oid zijn niet (meer) beschikbaar (voor Mac), waardoor ik ook geen inschatting kan maken.
  • Zijn er misschien concrete tips/ vuistregels (ik kan me voorstellen dat dat eigenlijk niet mogelijk is, maar goed) waarmee ik kan werken? Is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit een a priori poweranalyse (van onafhankelijke T-toets) met een vuistregel/factor deze te 'upgraden' naar een multilevel analyse? In feite wil ik namelijk het verschil tussen twee groepen weten: controle en de treatment, alleen is er een extra level in de data...

Ik hoor het graag even terug.

Alvast bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet,

Peter Paul van der Ven.  

in Modeleren (SEM en Multilevel Analysis (mixed methods, HLM)) door (400 punten)

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...