Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks
Het antwoord van de studiewijzer op deze verwerkingsopdracht lijkt publication bias aan te wijzen als oorzaak van het niet kunnen repliceren van onderzoeken. Maar is het niet zo dat juist de QRP de reden is dat het niet repliceerbaar is? Of zie ik dit nu verkeerd?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (230 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Dag Brenda. Zo ver ik het begrijp ontstaat er een publication bias doordat journals het alleen interessant vinden om onderzoek te publiceren die ook wat aantonen. Het kan dus zijn dat iemand een onderzoek doet welke niet duidelijk iets aantoont. Nu kunnen er 3 dingen gebeuren. 1 het onderzoek wordt niet als interessant bevonden en niet gepubliceerd waardoor het niet bekend wordt en je het dus niet na kunt doen. 2. De onderzoeker stuurt het onderzoek dat hij heeft gedaan helemaal niet op want het is toch niet interessant dus je kunt het niet nadoen want het is niet bekend. 3. De onderzoeker gaat in zijn onderzoek bewust of onbewust op zoek naar bewijs om iets aan te tonen (negeert uitschieters, gebruikt alleen data dat zijn onderzoek ondersteund etc). Dit is dus een QRP. Ga je het onderzoek herhalen kom je er dus achter dat de data niet klopt.

Ik hoop dat ik het zo goed begrijp en dat het jou verder helpt! Groetjes Astrid
door (360 punten)
Ik heb niets toe te voegen aan het antwoord van Astrid, helemaal goed!
0 leuk 0 niet-leuks
Beste Brenda,

Nog even een aanvulling: In verwerkingsopdracht 1.1.3 wordt gevraagd om publication bias te linken aan het niet kunnen repliceren van onderzoeken. Jij vraagt naar QRPs. Dat komt in verwerkingsopdracht 1.1.4 aan bod. Daarin wordt gevraagd om dubieuze onderzoekspraktijken (de NL vertaling van questionable research practices; QRPs) te linken aan het niet kunnen repliceren van onderzoek. Dus klopt dat QRPs en het niet kunnen repliceren van onderzoek aan elkaar zijn gelinkt; dat komt dus in opdracht 1.1.4 aan bod.

Succes ermee!

Vriendelijke groet,

Jenny van Beek
door (2.1k punten)
...