Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Een aantal variabelen (vragen) van een vragenlijst vormen een subschaal. Ik wil graag deze items samenvoegen tot één schaal (mean), maar niet alle items zijn in dezelfde richting geformuleerd. Moet ik nu bepaalde items hercoderen voordat ik een nieuwe variabele aanmaken voor een mean van deze schaal?

Bedankt alvast!
in Methodologie door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ja, dat moet! Stel dat je 4 items hebt, waarvan er 2 zijn gespiegeld. Als iemand dan extreem hoog scoort, zou die persoon dus heel hoog op 2 items scoren en heel laag op de 2 gespiegelde items. Als je dan niet eerst zou omcoderen, zou die persoon op de somscore [1] gemiddeld scoren, in plaats van hoog!

[1] Overigens kun je meestal beter gemiddelden uitrekenen; het voordeel van gemiddelden is dat ze op dezelfde schaal staan als je items. Hierdoor worden ze beter te interpreteren.
door (77.8k punten)
En een tweede bijkomstige voordeel van gemiddelden is dat het minder last heeft van missing values. Bij somscores is het lastig wanneer er gaten in de data zitten, omdat de impact op de som zo groot is. Bij gemiddelden is dat aanzienlijk minder.
Goed punt! Dat vergeet ik steeds, omdat ik nooit met somscores werk. In die zin zijn somscores eigenlijk een soort impliciete imputatie van de missing values . . . Terwijl je dat bij somscores expliciet moet doen. Goed om daar bewust van te blijven!!!
Hercoderen voor uitvoeren van factoranalyse?
...