Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik heb een vraag over hoofdstuk 19.4.1 uit het boek Open Methodologie en Statistiek. In figuur 19,8 is de steekproevenverdeling voor r=0 af te lezen en in het grijs voor r=0.40. Dit grijze vlak is echter hoger en smaller dan de andere terwijl de n voor beide 50 is. Wat maakt dat de ene hoger is dan de andere? De hoogte zou in mijn beleving gelijk moeten zijn als de n hetzelfde is voor beide. Hetzelfde geldt voor figuur 19.10

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (480 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In de grijze figuren is de verdeling minder breed. Zodra het minder breed is wordt het spitser, zodat de oppervlakte van de verdeling altijd gelijk is.
door (49.7k punten)
Dag Natascha,

Maar waarom is de verdeling dan minder breed?
De n is in beide steekproevenverdelingen hetzelfde, maar de r niet. In de linker figuur is r = 0 en in de rechter r = .40. De correlatie kan maximaal lopen van -1 tot 1, dus is er meer spreiding mogelijk in de linker figuur dan in de rechter figuur. Als je kijkt naar de verdelingen in de rest van de hoofdstukken zie je dat ook, dat hoe groter de r, hoe smaller de verdeling.
...