Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In thema 3.3 steekproeven verdeling staat het volgende: Voor het gemiddelde (en andere waarden waarvan de steekproevenverdeling normaal verdeeld is) geldt bijvoorbeeld dat de breedte-index gelijk is aan 

1.96 voor een 95%-betrouwbaarheidsinterval, 2.58 voor een 99%-betrouwbaarheidsinterval en 0.67 voor een 50%-betrouwbaarheidsinterval.

De breedte-index van 1.96 voor een 95%-betrouwbaarheidsinterval komt dus overeen met de “ongeveer 2” waar we het eerder over hadden. Waar het bij de eerdere voorbeelden genoeg was om het ongeveer te weten, is het bij het berekenen van een betrouwbaarheidsinterval belangrijk de exacte breedte-index te gebruiken (al zal dit doorgaans altijd in de buurt van 2 liggen).

Hoe bereken je nu die breedte index? of is de breedte index voor een 95% -betrouwbaarheidsinterval altijd 1,96? 

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (140 punten)

1 Antwoord

2 leuk 0 niet-leuks
Zoals ik het heb begrepen is inderdaad bij een betrouwbaarheidsinterval van 95% de breedte-index altijd 1.96. Gewoon een getal wat je uit je hoofd moet weten dus.
door (480 punten)
...