Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste,

Kan mij iemand verwerkingsopdracht 4.7.2 uitleggen?

Ik begrijp de berekeningen an sich maar ik begrijp niet wat er berekend wordt en hoe tot de conclusie wordt gekomen.

Waarom is het zo dat alleen als kans dat de 2 p-waardes groter of gelijk aan 0.05 zijn, er geen type-1-fout wordt gemaakt?

Groetjes,

Astrid
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (350 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De definitie van een type-1 fout is dat je de nulhypothese verwerpt, terwijl er in de populatie geen effect is. Bij onderzoek stellen we een alfa op waarbij we zeggen dat als de kans dat we een effect in onze steekproef vinden terwijl er in de populatie geen effect is kleiner is dan alfa, dan vinden we dat goed genoeg. Maar omdat je altijd een schatting doet, kan het zijn dat je er naast zit. Bij een alfa van .05, maak je dus kans op een type-1 fout als je in je onderzoek een p-waarde vindt die kleiner is dan .05 en is er geen kans op een type-1 fout als je p-waarde groter is dan .05. Immers, dan kun je de nulhypothese niet verwerpen en dit dus ook niet ten onrechte doen.
door (44.2k punten)
...