Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wat is het verschil tussen een normaalverdeling en een standaardnormaal verdeling (z-verdeling). De normaalverdeling voldoet al aan scores rond de 0 via meten van modaliteit, skwewness en kurtosis. Wat is dan het verschil met de z-verdeling? Of is dit gewoon een andere benadering voor hetzelfde?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (250 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Dat een verdeling normaal is verdeeld (i.e. een normaalverdeling) betekent alleen dat hij een bepaalde vorm heeft. Het gemiddelde en de standaarddeviatie kunnen van alles zijn. De standaardnormale verdeling heeft altijd een gemiddelde van 0 en een standaarddeviatie van 1: oftewel, de z-verdeling.

Je stelt "De normaalverdeling voldoet al aan scores rond de 0 via meten van modaliteit, skwewness en kurtosis."

Ik kan niet goed een manier bedenken om die zin te interpreteren waarmee hij klopt. Het berekenen van modaliteit, scheefheid en kurtosis (die meet je niet, je berekent ze op basis van een reeds verkregen datareeks) verandert niets aan de datareeks - het gemiddelde wordt dus niet lager of hoger doordaat je de scheefheid berekent. Als ik hier iets niet goed begrijp in wat je zegt, kun je dan een nieuwe vervolgvraag stellen specifiek daarover? Dan kunnen we dat ook nog even ophelderen.
door (77.8k punten)
...