Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

Ik heb de data voor de eindopdracht geïmporteerd in spss. Nu staat er in de import uitleg dat ik variabele labels moet deleten en value labels in moet stellen.  Hoe kan ik dit doen? En/of waar kan ik informatie hierover vinden? Er staat geen melding vanuit spss. Er staat bij het command: 76 Dataset Name The active dataset will replace the existing dataset named PsychologischExperiment

alvast bedankt, groeten van Lucia .
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (120 punten)
Overigens betekent die laatste melding van SPSS dat je een dataset wil laden met dezelfde naam van een al bestaande dataset. Dit is niet erg als je dezelfde syntax herhaaldelijk uitvoert; je overschrijft dan je oude dataset, maar met precies dezelfde data.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

In principe hoef je, als je de import syntax hebt uitgevoerd, niets meer te doen. Maar, als je wil, kun je altijd syntax schrijven om variabele of value labels toe te voegen of te veranderen. Deze syntax [1] is erg eenvoudig:

Variable labels
Start met het syntax commando 'variable labels'. Noem dan de variabelenaam, en dan het gewenste label tussen aanhalingstekens. Eindig, zoals bij alle commando's, met een punt. Wat voorbeelden:

VARIABLE LABELS variabelenaam1 'Label van variabele 1'.
VARIABLE LABELS variabelenaam2 'Label van variabele 2'.
VARIABLE LABELS variabelenaam3 'Label van variabele 3'.

Value labels
Start met het syntax commando 'value labels'. Noem dan de variabelenaam, of, als je dezelfde labels voor meerdere variabelen wil instellen, alle variabelenamen. Noem dan één voor één de waarden waar je labels aan wil geven, elk gelijk gevolgd door het betreffende label. Eindig, zoals altijd, met een punt. Wat voorbeelden:

VALUE LABELS variabelenaam1 variabelenaam2 1 'Een' 2 'Twee' 3 Drie'.
VALUE LABELS variabelenaam3 0 'Geen' 1 'Een beetje' 2 'Heel veel'.

Zie voor meer voorbeelden van makkelijke syntax commando's http://oupsy.nl/files/standaard%20syntax%20file.sps.

 

[1] Als je nog geen syntax window hebt in SPSS, klik dan op File > New > Syntax. Het is handig om deze gelijk op te slaan met File > Save As, zodat je dat niet meer kunt vergeten. Als je nog niet bekend bent met syntax, bestudeer dan de bron over syntax in de M&T community in Studienet, en bekijk http://oupsy.nl/op/ps/files/PS%202.1%20-%20Syntax%20in%20SPSS.swf.

door (77.8k punten)
Dank je wel voor je snelle reactie!

Het was me niet duidelijk of ik het nu wel of niet zelf nog moest doen. Ik kan weer verder!

Die laatste melding komt voort uit het feit dat ik eea twee keer heb gedownload volgens mij.

Groeten van Lucia
...