Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Sorry, nog een vraag. Doordat in het digitale werkboek de formules niet correct meer worden weergegeven in de tekst (sommige tekens veranderen in dollartekens en cijfers lopen door op volgende regels), is het me even niet duidelijk hoe de effectgrootte wordt uitgerekend bij de regressiecoëfficiënt. Kan iemand hier verduidelijking in geven?

Ik keek zelf bij de r-waarde in Jamovi, maar omdat die bij mij 0.27 aangeeft en volgens mij dan valt onder zwak verband, maar de effectgrootte in het werkboek wordt aangeduid als middelmatig verband, vraag ik me toch af of ik voor de effectgrootte van de regressiecoëfficiënt ergens anders moet kijken, of iets zelf moet uitrekenen. En als het laatste waar is, hoe doe ik dat? :)
Daarnaast geeft de R in Jamovi een positief verband aan, terwijl ik een negatief verband verwacht (naarmate de leeftijd toeneemt, neemt wordt de toename van arbeidstevredenheid na interventie minder). Hoe kan dit? Sorry, ik snap het steeds nèt wel, maar als iets dan net verwarrend is, raak ik het kwijt. Vandaar mijn vragen. Alvast super bedankt voor het meedenken!
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (660 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Bij deze opdrachten wordt naar het betrouwbaarheidsinterval van B gekeken om iets te zeggen over de grootte van het effect, maar het is ook prima om naar beta te kijken. Dat is de gestandaardiseerde B en komt overeen met r bij enkelvoudige regressie.

Ik kan niet zeggen waarom jij bij je analyses een positief verband vindt en geen negatief verband. Het betekent wel dat er iets mis gaat in je analyse.
door (49.7k punten)
...