Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks

Thema 3.1 Onderzoekspracticum een inleiding, vrijheidsgraden:
"Statistici zijn meestal niet geïnteresseerd in de individuele datapunten in een datareeks. Deze variëren sowieso door steekproeffout en meetfout. Het aantal vrijheidsgraden geeft aan hoeveel van deze datapunten er vrij kunnen veranderen zonder de essentie van de datareeks aan te tasten. Het aantal vrijheidsgraden verandert afhankelijk van hoeveel parameters de datareeks beschrijven. Hoe meer parameters je berekent, hoe minder waarden je willekeurig kunt aanpassen. Ingewikkelde statistische berekeningen vereisen daarom meer observaties."

Ik kom er maar niet uit wat ze hier nu precies bedoelen met hoeveel parameters de datareeks beschrijven. Kan iemand een voorbeeld geven van de parameters? Zoals ik het lees zijn het de hoeveelheid datapunten, maar het is toch juist hoe meer datapunten je berekent hoe MEER waarden je willekeurig kunt aanpassen? Bijvoorbeeld: 10 datapunten = 10-1 is 9 willekeurige datapunten of 1000 datapunten = 1000-1 is 999 willekeurige datapunten? Of ik heb dit fout, maar dan begrijp ik heel de vrijheidsgraden toch niet, of ik weet dus echt niet wat de parameters zijn.

 

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Voorbeelden van parameters : gemiddelde, mediaan, standaarddeviatie...
Parameter is eiglk een soort van vaststaande waarde binnen een hele dataset
door (500 punten)
...