Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 1 niet-leuk
De p-waarde is hier toch juist wel significant? Waardoor de nulhypothese verworpen kan worden?
gerelateerd aan een antwoord op: Zelf analyseren in Thema 5
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 1 niet-leuk

Dat klopt.

Ik weet niet precies wat je vraag dan is, maar je bedoelt misschien dat deze zin dan vreemd is: "De kans op het gevonden resultaat (b=−0.13) of extremer is 0.41% onder aanname van de nulhypothese, dus aangenomen dat er geen effect is in de populatie."

Dat laatste stuk (,dus aangenomen ...) legt nog een keer uit wat "nulhypothese" betekent. M.i. helpt dat niet echt, dus dat even weglaten maakt het iets duidelijker. Verder staan de haakjes niet goed bij dat b= .... Dus verbeterde versie: De kans op het gevonden resultaat (b=−0.13 of extremer) is 0.41% onder aanname van de nulhypothese.

"De kans op het gevonden resultaat onder aanname van de nulhypothese" kun je vervangen door "De kans om toevallig het resultaat te vinden". Dan wordt het: De kans om toevallig het resultaat (b=−0.13 of extremer) te vinden, is 0.41%.

Dus de kans dat het gevonden resultaat toeval is, is heel klein, en dus de nulhypothese kan inderdaad verworpen worden.

Hopelijk helpt dit.

door (3.7k punten)
bewerkt door
De p-waarde gaat absoluut níet over de kans op toeval. Dit is een bekende misconceptie. De p-waarde is een frequentie, en er wordt bij nulhypothesetoetsing uitgegaan van toeval. Dus de kans op toeval wordt voor 100% als waar aangenomen apriori.

De frequentie van een range van observaties wordt op zeldzaamheid geevalueerd. Onder de nulhypothese zou je in de populatie een score van B =< -0.13 in 0.41% van de gevallen tegenkomen, gegeven dat je gemiddeld B = 0 verwacht. Dit betekent niet dat het opeens geen toeval meer is. Het betekent slechts dat het een zeldzame uitkomst is.

Significantie is dan eigenlijk niets meer dan stellen 'dit is zeldzamer dan een arbirtrair criterium van 5%. Als ik 5% een kleine frequentie vind, dan is 0.41% helemaal klein... ik ga er maar vanuit dat deze zeldzame waarneming eigenlijk betekent dat ik iets uit een niet-nulhypotethische populatie heb geobserveerd'.

Ah, bedankt voor de uitleg. Ik begrijp geloof ik wat je zegt: uitgaand van de nulhypothese is sowieso alles toeval wat niet gelijk is aan de waarde die bij de nulhypothese hoort.

Als je het niet erg vindt, dan blijf ik tegen mijn kinderen toch zeggen: "dat kan geen toeval zijn!" in plaats van "ik ga er maar vanuit dat deze zeldzame waarneming eigenlijk betekent dat ik iets uit een niet-nulhypotethische populatie heb geobserveerd!" wink

Zolang het alleen tegen de kinderen gezegd wordt ;). Want zelfs het gemiddelde scoren is toeval. De essentie van een kansverdeling is dat aangenomen wordt dat alle waarden in de verdeling willekeurig getrokken kunnen worden, waarbij de kans op een uitkomst (likelihood) of range van uitkomsten (probability) bepaald wordt door de locatie ervan in de kansverdeling.

In een normale verdeling, is het gemiddelde gelijk aan de modus, en is het vinden van een waarde rond het gemiddelde het meest waarschijnlijk.

Iemand die de lotto wint heeft niet door fraude gewonnen, enkel omdat de uitkomst uiterst onwaarschijnlijk is ;)
...