Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo,

kan iemand mij misschien helpen met de volgende vraag:

Als ik data laat analyseren door Jamovi en ik maak hier een verdeling van dan komt de modus niet terug als de hoogste piek in de verdeling. De verdeling wordt hierdoor stuk lastiger te interpreteren.

Hij lijkt de modus-waarden wel mee te nemen in de kurtosis, en skewness-waarden. Zie afbeelding

Weet iemand wat hier fout gaat? Alvast dank.

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Er gaat niets fout. Bij een histogram bepaalt de software wat een handige manier is om de data weer te geven. I.t.t. tot een staafdiagram waar mooi per staafje wordt weergegeven hoe vaak iets voorkomt, wordt bij een histogram een aantal waardes samengenomen en die per staafje weergegeven. Het zijn dus geen hele waarden op de x-as, maar staafjes die bijv. lopen van 35,5-37 o.i.d. Zo lijkt het dus of de modus hoger ligt dan 35, wat bijv. zou kunnen omdat de indeling net iets anders wordt samengenomen. Echter maakt dit niets uit voor de algehele verdeling, die mooi bij benadering een normale verdeling laat zien.
door (47.3k punten)
...