Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks
Waarom wordt hier voor de Posthoc test Bonferonni gekozen? De varianties zijn gelijk, maar de groepen toch ongelijk? Kies je dan niet voor Tukey?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (130 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Bonferroni en Tukey zijn vergelijkbare posthoc testen die altijd gebruikt mogen worden als de varianties gelijk zijn. Als de varianties ongelijk zijn kies je voor een posthoc test voor ongelijke varianties, bijvoorbeeld Games-Howell.
door (49.7k punten)
In het hoofdstuk over post hoc tests wordt wel een onderscheid gemaakt bij gelijke varianties, namelijk of de groepen al dan niet gelijk zijn (bij gelijke groepen Bonferonni en ongelijke groepen Tukey).

Kan ik nu concluderen dat dat onderscheid niet zo belangrijk is en het vooral om al dan niet gelijke varianties gaat (en het in principe om het even is of je voor Bonferonni of Tukey kiest?).
Het belangrijkste verschil is inderdaad of aan de assumptie van gelijke varianties wordt voldaan. Verder is het inderdaad zo dat Tukey net iets beter is bij (erg) ongelijke groepen. Als je dus ongelijke groepen hebt kan het een goede keuze zijn voor Tukey te kiezen, maar anders maakt het niet uit welke je kiest. Doorgaans zal (behalve bij minimale verschillen of bij hele scheve groepverdelingen) er ongeveer hetzelfde uitkomen welke toets je ook gebruikt.

Je zou dit zelf kunnen onderzoeken door voor een aantal analyses zowel Tukey als Bonferroni uit te voeren en te kijken of en in welke gevallen het een verschil maakt.
...