Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hi, ik kan de hypothese uit 6.3.1. niet goed rijmen met de keuze voor variabelen in 6.3.8.

Mijn redenatie:

Als de hypothese is de gemiddelde statistiekangst na afloop van de cursus is lager voor studenten die de toegepaste cursus gevolgd hebben dan voor studenten die de traditionele cursus gevolgd hebben (uit 6.3.1.) dan zou ik in opdracht 6.3.8. verwachten dat we naar het verschil kijken tussen fear2 bij beide cursussen, omdat de hypothese iets stelt over de angst is lager na afloop bij de een tov de ander. De hypothese is niet "de toegepaste cursus laat de statistiekangst meer afnemen dan de traditionele cursus." Als dit de hypothese was geweest is m.i. de keuze voor de variabele dif_fear wel logisch.

Klopt mijn redenatie? En zo niet, waar ga ik 'mis'? 

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.1k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Er zijn verschillende manieren om een hypothese op te stellen. Dit kan meer algemeen zijn of theoretisch: bijv. de toegepaste cursus is beter tegen statistiekangst dan de traditionele cursus of heel specifiek: bijv. de toegepaste cursus zorgt voor een lager gemiddelde score op statistiekangst dan de traditionele cursus. Echter op het moment dat je deze hypothese wilt gaan toetsen ontkom je niet aan de realiteit dat het niet alleen belangrijk is hoeveel angst mensen hebben na afloop, maar ook hoeveel angst ze hadden van te voren. Immers, het maakt niet uit als angst lager is achteraf bij de toegepaste conditie, als dit komt omdat angst al lager was in deze groep op de voormeten. Daarom gebruiken we hier een verschilscore, om hiervoor te controleren. Ik ben het met je eens dat het wellicht iets netter was geweest de hypothese te formuleren zoals jij voorstelt. Dat is ook een prima optie.
door (49.7k punten)
geselecteerd door
...