Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb hierover een gerelateerde vraag, namelijk: wat is dan nu precies het verschil tussen Tukey-Kramer en de formule voor de t-toets? Daar wordt boven de deelstreep toch ook het laagste gemiddelde van het hoogste gemiddelde afgetrokken (waardoor het verschil tussen gemiddelden wordt berekend). Of mis ik iets?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (660 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
In een normale t-toets wordt niet standaard hoogste van laagste afgetrokken. In een t-toets wordt een groep van een andere afgetrokken, waardoor het mogelijk is dat het verschil soms negatief, soms positief is. Dat maakt de populatieverdeling van de t-toets symmetrisch (gecentreerd op nul, met exponentieel dalende frequentie in beide staarten), en loopt theoretisch van min-oneindig tot plus-oneindig.

In Tukey-Kramer wordt áltijd laagste van hoogste afgetrokken, waardoor er altijd een positief getal boven de deelstreep staat. Dit maakt de populatieverdeling van Tukey-Kramer niet meer symmetrisch, en heeft het een harde ondergrens van nul.
door (63.4k punten)
geselecteerd door
...