Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
hoi, ik ben een beetje in verwarring gebracht door figuur 7.2.3 in het online werkboek van YouLearn, waarin twee dependent variables met elkaar worden vergeleken. Begrijp ik het nu verkeerd, of suggereert het dat dit ook mogelijk is met ANOVA? Ik dacht dat ANOVA alleen verschillende dependent variables vergeleek met subgroepen uit één independent variable (predictor)?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (660 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Dit is inderdaad verwarrend. Het zou logischer zijn als hier het effect van opleidingsniveau op statistische self-efficacy zou worden getoond. Dit passen we aan.

Het is met ANOVA inderdaad enkel mogelijk om te kijken naar effecten van een categorische variabele op een continue variabele.
door (46.9k punten)
geselecteerd door
Misschien ter verfijning van dit goede antwoord; het is in een one-way ANOVA niet mogelijk om dependent variables te vergelijken. Alle between-subject ANOVA's vergelijken condities binnen (en soms tussen) onafhankelijke variabelen. Er bestaat een groep ANOVA's die wel afhankelijke variabelen (within-subject designs) vergelijken. Deze komen aan bod in de cursus Experimenteel Onderzoek
...