Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij onderzoeken met veel verschillende mogelijke antwoorden (. 1-99) is het mogelijk om antwoorden te classificeren. Dit om een overzichtelijk frequentietabel te krijgen, hoe kan ik deze stratas invoeren in SPSS?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Als je wil opsplitsen in klassen van gelijke breedte, dan kun je met Transform, Compute Variable een nieuwe variabele berekenen met de TRUNC functie

Stel bijvoorbeeld dat variabele A je ruwe waarden bevat. Stel dat je wil opsplitsen in klassen met breedte 5. Dan kun je in Compute Variable een nieuwe variabele B ("Target Variable") maken, waarbij je als Numeric Expression opgeeft

TRUNC(A,5)/5

Voor 0<=A<5 zal B dan 0 zijn.

Voor 5<=A<10 zal B dan 1 zijn.

Voor 10<=A<15 zal B dan 2 zijn

Enzovoort, tot B=19 voor de waarden vanaf 95 en kleiner dan 100.

Uiteraard kun je een andere breedte maken door "5" te evrvangen door iets anders in de formule hierboven.

Als je klassen verschillende breedtes hebben, zul je vermoedelijk met Transform, Recode into Different Variable moeten werken. Welke transformatie had je precies in gedachten?
door (7.9k punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Waarom wil je een frequentietabel maken? De categorieen die je hier creeert corresponderen niet met de werkelijkheid; deze tabel gaat dus misleidend zijn. Als je een snel overzicht wil hebben van je verdeling, kun je een histogram bestellen; hier ligt de nadruk meer op de verdelingsvorm, en minder op het aantal mensen per categorie (of de grenswaarden van de categorieen), waardoor het risico van misinterpretaties wat kleiner is. Eigenlijk mag je nooit categorieen maken, tenzij je hele goede redenen hebt om aan te nemen dat er echt discontinuiteiten bestaan in je data. Zo gauw er categorieen zijn, hebben mensen namelijk de neiging deze te behandelen alsof ze echt bestaan, alsof ze iets zeggen over de wereld, en dat is natuurlijk misleidend.
door (77.8k punten)
...