Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik heb een vraag over de keuze van de ANOVA Post-hoc test bij de oefententamencasus.

Ik heb geleerd dat de keuze van de Post-Hoc afhangt van grootte van de groepen en de homogeniteit van de variantie van de groepen.

  • Bij gelijke omvang van groepen: Bonferroni
  • Bij ongelijke omvang, en gelijke variantie: Tukey
  • Bij ongelijke omvang, en ongelijke variantie: Games-Howell
Nu zijn de groepen in de oefententamencasus allemaal dezelfde omvang (n=96). Toch wordt er volgens de uitwerking gekozen voor Tukey in plaats van Bonferroni. Waarom wordt er hier deze keuze voor Post-Hoc test gemaakt? Alvast bedankt voor het antwoorden
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Bonferronin en Tukey zijn beide prima posthoc toetsen om uit te voeren bij gelijke variantie. Het enige verschil is dat Tukey iets beter is wanneer de groepen ongelijk zijn. Als de  groepen dus gelijk zijn, zijn beide toetsen net zo goed om te gebruiken. De resultaten van beide toetsen zullen in dat geval ook erg op elkaar lijken.
door (49.7k punten)
...