Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik weet dat dit bij het tentamencasus staat, maar ik om er echt niet uit en ik kan mij niet herinneren dat dit aangeleerd wordt in de cursus.

Maar hoe zet ik ordinale variabele in SPSS om naar interval variabelen? Ik ben ten einde raad en de moed voor het tentamen zakt mij aardig in de schoenen

Hopelijk kan er toch iemand antwoord geven, zodat ik tenminste de verder kan met de casus....
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (220 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Voor de zekerheid splits ik mijn antwoord op in twee elementen: de vraag of je iets kan omzetten naar een hoger meetniveau, en de vraag hoe in SPSS het meetniveau anders gelabelt kan worden.

Het is belangrijk om het meetniveau van een variabele los te zien van de labeling ervan. Een meetniveau kan met databewerkingen verlaagd worden (niet aan te raden zonder goede reden), maar kan niet verhoogd worden. Iets wat op ordinaal meetniveau gemeten is kan niet intervalmeetniveau of hoger worden. Sommige technieken die geschikt zijn voor intervalmeetniveau of hoger kunnen onder bepaalde omstandigheden ordinale data gebruiken alsof deze intervalmeetniveau zijn.

SPSS heeft los hiervan een informatiekolom waar het meetniveau van een variabele kan worden opgegeven voor het programma. Heel simpel gezegd: deze kun je eigenlijk blind negeren in de meeste gevallen. SPSS gebruikt de informatie in deze kolom bijna nooit. Er zijn een aantal technieken in SPSS die deze data gebruiken, volgens mij vallen deze buiten de cursus tenzij je custom graphs e.d. maakt.

Als je toch in de labeling van het meetniveau wat wilt wijzigen, dan kan dit via:

Dataset -> variable view tab -> Klik op kolom 'Measure'.

Hier kun je 'ordinal' veranderen naar 'scale'.

Dit verandert dus niets aan het meetniveau van de variabele; enkel aan hoe SPSS het meetniveau programmatisch interpreteert bij bepaalde analyses waar dit deel is van het programma.
door (63.1k punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Het korte antwoord is: Je hoeft voor de tentamencasus geen variabelen om te zetten. Er wordt enkel gezegd dat technisch gezien de schalen uit de casus ordinaal zijn, maar dat je ze mag zien (zoals we vaak doen in de sociale wetenschappen) als interval variabelen. Dat betekent dus dat je ze mag analyseren als continue variabelen.
door (47.3k punten)
...