Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks
Beste,

In het proefexamen 2 staat de volgende vraag:

52. Stel dat bij een enkelvoudige regressieanalyse y gestandaardiseerd is en x een gemiddelde heeft van 1. Welke bewering is dan juist?

a. Het intercept is gelijk aan nul.

b. Het intercept is niet gelijk aan nul.  

Zou mij die iemand kunnen uitleggen hoe dit precies in elkaar zit?

Alvast hartelijk dank!
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (360 punten)
Helaas heb ik nog geen antwoord op mogen ontvangen hoe ik de vraag moet interpreteren en hoe ik tot het antwoord kom. Ik vermoed dat het met de formule van het intercept te maken heeft, vandaar dat mijn beredenering wel zou zijn dat het intercept niet gelijk is aan nul (zo staat het ook in het antwoordmodel), echter hoe deze conclusie precies wordt gesteld hoor ik nog graag.

Met vriendelijke groet, Astrid

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Deze vraag is een strikvraag. Het intercept is gelijk aan nul als x gestandaardiseerd is (dus met het gemiddelde 0) en niet als enkel y gestandaardiseerd is.
door (46.9k punten)
maar hoe zeker ben je dat voor x = 0, y louter door toeval van deze (verder absoluut niet gespecifieerde) datareeks, net 0 blijkt te zijn?

De kans daarop lijkt niet groot te zijn, maar de antwoordoptie lijkt met 100% zekerheid te stellen dat het onmogelijk is dat het intercept 0 is.

Is dat zo?
Sofie, wat ben jij hard aan het nadenken over de stof zeg! Daardoor moet ik ook weer extra hard denken hoe het ook alweer zit. ;-)

Als alle variabelen zijn gestandaardiseerd is het intercept (de waarde van de afhankelijke variabel als alle andere variabelen de waarde 0 hebben) gelijk aan 0.

In de oefenvraag is x = 1. Is het dan hypothetisch mogelijk dat het intercept 0 is? Misschien, maar het is wel heel erg onwaarschijnlijk. Als iets heel erg onwaarschijnlijk is kun je er vanuit gaan dat het niet zo is.
Zou het dan niet logischer zijn om in de antwoordopties die onzekerheid toch woorden te geven.
 
Als in
a) het intercept is nul
b) het intercept is uit deze gegevens niet te bepalen
(of b) het intercept is met grote waarschijnlijkheid niet nul)
...