Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

1 leuk 0 niet-leuks

Ik kom niet uit vraag 75 en 76 van het oefententamen 2. 

Deze vraag gaat over de analyse die je zelf hebt moeten maken, maar ik weet niet hoe ik deze moet analyseren. 

De vragen zijn:

75. Deze vraag gaat over de oefententamencasus. Welke stelling is juist?
a. Hoe vaak een kind op de pop schiet verklaart in deze steekproef bijna de helft van de variantie in hoe vaak een kind op de pop gaat zitten.
b. Hoe vaak een kind op de pop gaat zitten verklaart in deze steekproef bijna een vijfde van de variantie in hoe vaak een kind op de pop schiet. (JUIST)

76. Deze vraag gaat over de oefententamencasus. Welke stelling is juist?

a. De regressiecoëfficiënt voor het verband tussen hoe vaak een kind op de pop gaat zitten en hoe vaak een kind op de pop schiet is in deze steekproef ongeveer een halve standaarddeviatie groot. (JUIST)

b. De regressiecoëfficiënt voor het verband tussen hoe vaak een kind op de pop gaat zitten en hoe vaak een kind op de pop schiet is in de populatie waarschijnlijk ongeveer twee standaarddeviaties groot. 

Waar en hoe kan ik dit interpreteren in de regressietabellen uit SPSS?

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (220 punten)
bewerkt door

3 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Ik denk dat je het hoofdstuk over regressie-analyse nog eens goed moet doorlezen. Daarin wordt precies uitgelegd hoe deze analyse in elkaar zit en hoe je verklaarde variantie en regressiecoefficenten kunt interpreteren.

Concreter kijk je voor de eerste vraag naar de verklaarde variantie, dus naar de R kwadraat en voor de twee vraag naar de gestandaardiseerde regressiecoefficent, beta.
door (47.3k punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Hoi Jasmijn,

Ik worstelde ook met deze twee vragen. Door H28.7 over de proportie verklaarde variantie nogmaals goed te lezen, viel het kwartje. Vraag 75 en 76 gaan namelijk precies daar over. Het antwoord vind je door in je output naar R kwadraat te zoeken (0.2) wat dus een vijfde is van de variantie.

En aanvullend: kijk ook bij thema 8.1 naar de output van vraag 3. Daar kun je precies zien welke data uit SPSS nodig is voor deze oefenvragen
door (230 punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Ik kwam er ook niet uit. Ik wist dat ik naar de R2 moest kijken, maar dan? Wat is 1/5? Ik ben echt zowat zwakbegaafd met breuken.. Maar iemand vertelde mij dat 1/5 20% is, dus nu snap ik hem hehe. Ik dacht dat we dit niet hoefde te kennen voor deze cursus.. Maar helaas!
door (200 punten)
...