Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (150 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Nee. De standaard deviatie is de gemiddelde afwijking van het gemiddelde van een verdeling. De standaarddeviatie van een steekproevenverdeling noemen we anders: die noemen we standaardfout.

De steekproevenverdeling van het gemiddelde (of van het verschil tussen twee gemiddelden) wordt smaller naarmate dat gemiddelde (of verschil) accurater geschat kan worden, bijvoorbeeld naarmate de steekproefomvang toeneemt.

Dat is geen lineair verband; je kunt de standaardfout berekenen door de standaarddeviatie te delen door de wortel van de steekproefomvang. Die formule kun je gebruiken als je de standaarderror van het gemiddelde wil weten; voor de standaarderror van het verschil tussen gemiddelden is de formule ingewikkelder, maar ook daar geldt dat de standaardfout niet hetzelfde is als de standaarddeviatie van het verschil tussen gemiddelde.
door (77.8k punten)
geselecteerd door
Bedankt voor je antwoord!
...