Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik ben bezig met thema 2.3 t-toetsen. In de leeswijzer (zie bijlage) staat dat je r en d zelf handmatig moet uitrekenen, omdat SPSS dat niet doet. Ik heb versie 28 en met deze versie worden deze effect sizes wel gegenereerd. Is dat dan voldoende, of kan er bij een tentamen gevraagd worden r en d handmatig uit te rekenen?

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (180 punten)
Ik heb precies dezelfde vraag. We hebben in IO geleerd over Cohen's D en ook over omegakwadraat. Beide effectsizes worden door SPSS 28 uitgerekend.

zie opdracht 2.3.12 Ik begrijp überhaupt de uitleg van effectsize d in deze module EO niet en SPSS komt ook op een ander getal uit (-1.290) dan het antwoord in Youlearn (18.96).

hetzelfde geldt voor omegakwadraat; ook dat wordt door SPSS uitgerekend terwijl in de module info voor EO (2.3 bij het kopje 'hoe interpreteer ik een effect grootte' zelfs helemaal wordt uitgelegd hoe je met een omegakwadraatcalculater dit zelf moet gaan uitrekenen.

De aansluiting tussen IO en EO lijkt niet optimaal. Zo bevat ook het antwoord op vraag 2.3.8 informatie die we in IO niet zo hebben behandeld.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Tot voor kort kon je nog geen effect sizes uitrekenen met SPSS, vandaar dat in deze cursus wordt uitgelegd hoe je dit met de hand doet. Ook omdat je zo een idee hebt wat er achter deze berekeningen zit.

Voor de eindopdracht van deze cursus moet je een resultaten sectie schrijven voorzien van effect sizes. Als dat al kan met je software hoef je dit uiteraard niet met de hand te doen.

Op tentamens wordt nooit gevraagd om iets met de hand uit te rekenen.

Toevallig was er net een nieuwe versie van Inleiding onderzoek uit waarin dit is aangepast. Voor experimenteel onderzoek gaat binnenkort hetzelfde gebeuren. Tot die tijd kan het dus zijn dat je software al meer kan dan het cursusmateriaal aangeeft, dat is alleen maar mooi meegenomen.
door (49.7k punten)
...