Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In 3.3.4 worden alleen de p waarden van het interactie effect (op m= trust) en de conditionele indirecte effecten gegeven.

Kun je stellen dat de regressie coeff van het totale effect van x op y b =-0,17 is? Waarbij het effect van x gemodereerd wordt door cynisme?

In 3.3.3 wordt de regressie coeff voor het totale effect van x op y expliciet genoemd.
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (420 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Thema 3 gaat over mediatie. Je noemt 3.3.4, 3.3.3 en 2.3.4 - dat maakt het beantwoorden nogal lastig. Geef dus specieke aan om welke vraag het gaat en welke uitleg of terugkoppeling onduidelijk is. MvG, Rolf
door (13.1k punten)
Oops. Excuses. Ik was zo aan het heen en weer bladeren dat daar iets mis is gegaan. Het gaat dus om 3.3.3 en 3.3.4.

3.3.3 is een model 4 analyse. 3.3.4 is een model 7 analyse. We zagen wel al dat voor model zeven in de menu structuur geen "total effect" gegeven kan worden, dus dat zal wellicht te maken hebben met de moderator op de mediator in het model?

Concrete vraag is dus wat je rapporteert met een model zeven analyse waarbij de moderator een conditioneel effect heeft op de mediator. Kun je hier ook een regressie coefficient van het totale effect benoemen net als bij opdracht 3.3.3?
Model 7 is een stuk complexer dan model 4 (het is ook "verdieping"). Dit Model 7 gaat over een mediatiemodel PR --> Trust --> CG, waarbij het pad PR --> Trust gemodereerd wordt door cynisme. Zoals je kunt zien onderaan in de output leidt dat drie verschillende "indirecte effecten" voor Trust --> CG (die je niet zomaar kunt optellen).  Daarbuiten om heb je nog een direct effect van PR -->CG (van -0.17, ns.). Ik zie niet zo snel wat je zou op moeten tellen om tot een zinvolle som te komen van een totaal. Je kunt wel een enkelvoudige regressieanalyse PR --> CG natuurlijk de parameter schatten, maar door de moderatie is dat wat vreemd. De rekenarij van mediated-moderated model is dus wat lastiger. Aangezien het verdieping is, zou ik heb gewoon zien als een extra optie, waar je voor deze cursus in elk geval niet te veel aandacht aan hoeft te besteden.
Ok helder, dan laat ik het even voor wat het is. Dank voor het snelle antwoord!
...