Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste,

Het valt mij op dat bij opdracht 2.1.1. (uit cursus S13131) gevraagd wordt naar een onderzoekshypothese. Bij opdracht 2.1.2. luidt de hypothese: slachtoffers van ongewenste omgangsvormen hebben meer..... Is dit niet een statistische hypothese?

Verder bij opdracht 2.1.3.: de hypothese: de mate van autonomie die door de vader aan het kind toegekend wordt, is groter dan........etc. Dat kun je toch niet uit de casus (tekst) halen?

met vriendelijke groet,

Sjo Gelissen
in Steekproeven en steekproefomvang door (240 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een hypothese formuleer je inderdaad op basis van eerder onderzoek. Dit kan deels een kwestie van interpretatie zijn; het is "in het echt" daarom belangrijk om een hypothese goed te onderbouwen. In deze onderbouwing staat dan ook op welk onderzoek de hypothese is gebaseerd.

De verwachtingen van de onderzoekers (en het onderzoek waar dit op was gebaseerd) had nog wel iets explicieter gekund in de casus. Ik vermoed dat de schrijvers van de casus wilden voorkomen dat studenten te veel werden afgeleid van de kern van de cursus, waar ook wat voor te zeggen is.

"In het echt" zoeken onderzoekers in de literatuur en formuleren ze op basis van theoretische evidentie, empirische evidentie, en logica (deductie en inductie op basis van die evidentie) een of meerdere hypothesen. Hoe ze daarbij komen wordt dan dus beschreven in de inleiding van het artikel.
door (77.8k punten)
...