Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hoe maak je met SPSS een groep met 4 condities?

Zoals in het voorbeeld "geheugen", daar is een groep met 4 condities. Ik wil zo'n groep maken voor de tentamenopdracht. Doordat dit niet lukt, heb ik het gevoel niet verder te kunnen.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (150 punten)

Ik probeer bovenstaande ook uit te voeren maar blijkbaar doe ik iets niet goed. Om mijn databestand niet gelijk te verprutsen heb ik de syntax eerst losgelaten op het bestand met Hitler en testzin.

Wat doe ik fout?

COMPUTE DICTES.
IF (dictator = 1 AND TESTZIN = 1) DICTES=1.
EXECUTE.
IF (dictator = 1 AND TESTZIN = 2) DICTES=2.
EXECUTE.
IF (dictator = 2 AND TESTZIN = 1) DICTES=3.
EXECUTE.
IF (dictator = 2 AND TESTZIN = 2) DICTES=4.
EXECUTE.

 

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord

Met de compute command is dit het makkelijkst. Als het gaat om het combineren van twee categorische variabelen met ieder twee categorieen, dan krijg je syntax-varianten als:

IF  (x1 = 1 AND x2 = 1) xNew=1.
IF  (x1 = 1 AND x2 = 2) xNew=2.

EXECUTE.

etc.

Dus je compute een nieuwe variabele. Deze heeft een constante waarde; en middels IF geef je aan dat het alleen deze waarde krijgt wanneer aan twee condities is voldaan (middels AND). Het hoeft niet via syntax; het kan ook via compute in de menu's.

door (63.5k punten)
bewerkt door
Dankjewel voor de zeer snelle reactie!

Het is gelukt: 1 groep met 4 condities!
Hallo,

Ik probeer ook 1 groep aan te maken met 4 condities. Maar mij lukt het nog niet. Kan iemand mij svp helpen. Ik heb het geprobeerd via het menu Compute in SPSS.

Ik heb (onder andere) deze informatie ingegeven. Hij geeft geen foutmeldingen, maar als waarde komt er steeds 0 uit en dat klopt natuurlijk niet.

(Sanctiezwaarte=1  & Rechtvaardigheid=1)=1 AND (Sanctiezwaarte=1  & Rechtvaardigheid=2)=2 AND (Sanctiezwaarte=2  & Rechtvaardigheid=1)=3  AND (Sanctiezwaarte=2  & Rechtvaardigheid=2)=4.

Wie o wie kan en wil mij eventje op weg helpen. Mijn dank is groot!

MvG, Louise
Zonder de hele syntax erbij is het lastig om een uitspraak te doen, maar als ik je vraag zo bezie interpreteer ik het dan goed dat die ene regel syntax de hele opdracht is?

Waarschijnlijk staat er dan ook ergens in de syntax iets als NewVar = 0. Maw: de hele regel is een logische check om te bepalen of een constante aan een variabele moet worden toegekend. Voor het toekennen van verschillende uitkomsten moeten verschillende commando's gerund worden (de if-statement dekt slechts 1 uitkomst). Kun je voor de zekerheid de volledige syntax voor het commando pasten?
Beste Ron,

HARTELIJK dank voor je snelle antwoord!

Ik heb het niet getracht om het middels een syntax te doen. Ik heb getracht om het via het menu “Transform/Compute Variable“, Target variable = Naam van de nieuwe variabele. In dit geval “groep“. En bij Numeric Expression had ik die regel ingevoerd.

Als ik alleen de eerste regel ingeef (sanctiezwaarte=1 & rechtvaardigheid =1)=1. Dan voert hij het goed uit, maar als ik vervolgens meer regels toevoeg (of wellicht niet op de goede manier toevoeg) dan krijg ik slechts de waarden “0“ en dat is natuurlijk niet goed.  

Hopenlijk begrijp je iets van mij uitleg, zo niet dan kan ik nog proberen om screenshots toe te voegen.

Nogmaals dank voor je hulp!
Volgens mij zou je het commando via de menu's vier verschillende keren moeten uitvoeren, voor ieder getal van 1 tot 4 een keer. Zo vul je eerst de kolom met de waarde 1, dan de kolom vullen met waarde 2, etc. totdat alle vier groepen zijn ingevuld.
Hoi Ron,

 

hartelijk dank voor je antwoord!

Excuses voor mijn wat late reactie, maar ik was bezig met het afronden van mijn verslag PE. En dat nam al mijn tijd en energie in beslag..haha.. Nu maar hopen op een goede beoordeling..haha..

Ja, ik had het ook geprobeerd op de manier zoals jij voorstelde, maar dan heb ik nog steeds niet één groep, dan heb ik vier verschillende variabelen (4 aparte kolommen). Maar ik ga nog even experimenteren, wellicht dat ik iets over het hoofd heb gezien (ik geef niet op, wil dat het lukt!). Mocht je nog een suggestie hebben/weten graag, maar het is niet dringend, dus svp niet te veel tijd aan besteden. Je zult vadt nog veel meer te doen hebben. Ik kom er hoe dan ook wel achter..haha.. Bedankt in ieder geval voor je hulp! Waardeer ik zeer! Een fijne dag!
...