Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Dag!

In opdracht 4.1.1 blijkt dat je de wortel uit r2 moet nemen. Ik vind dat prima natuurlijk, maar waar in het hoofdstuk Regressie kan ik terug lezen dat dit zo moet en waarom? En is het dan zo dat dit bij meervoudige regressie dan niet hoeft omdat het dan wel klopt om r2 aan te houden?

Groet Linda
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (1.4k punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Beste Linda5,

Correlatie en verklaarde variantie zijn twee verschillende maar verwante zaken. Als je in een enkelvoudige regressie een beta regressiecoefficient hebt (bij gestandaardiseerde data dus) dan heb je de correlatie tussen voorspeller en uitkomst, en de variantie is die correlatie gekwadrateerd. Bij een meervoudige regressie analyse (MRA) is dit niet anders, alleen kijk je dan naar de multiple correlatie coefficient - het kwadraat daarvan is de totale verklaarde variantie van het model. Dus de wortel van de verklaarde variantie is de multiple correlatie - en dit is de correlatie tussen de gezamenlijke voorspellers (één klont ahw) en de uitkomst. Je laatste vraag snap ik niet helemaal, wat hoeft niet?

Hartelijke groet, Piet
door (3.6k punten)
...