Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In het boek staat:
Dus, voor correlaties geldt niet dat de steekproefscores normaal verdeeld moeten zijn. De populatie hoeft ook niet normaal verdeeld te zijn. En de steekproevenverdeling van het gemiddelde maakt al helemaal niets uit.

Waar je wel op moet letten, is dat als twee variabelen andere verdelingen hebben, de maximaal haalbare correlatie lager wordt.

Waarom moet je daar dan op letten en hoe?
Is dat omdat dit invloed heeft op je interpretatie? Zo van, de max haalbare r is 0,5, dus als ik een r vind van 0.3 - 0.5 dan is dat toch heel sterk? Gelden dan andere vuistregels bijvoorbeeld voor de interpretatie?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je moet er niet letterlijk op letten, het is meer bedoelt als bedenk hierbij. Dus eigenlijk staat daar: bij correlaties is het niet belangrijk wat de verdeling is, maar als 2 variabelen een andere verdeling hebben dan is de maximaal mogelijke correlatie kleiner dan als ze beide dezelfde verdeling zouden hebben. Je moet hier verder helemaal niets meer, je kunt dit gewoon zien als dit lees ik om het grotere geheel te begrijpen, niet dit moet ik weten om vervolgens iets mee te doen.
door (49.7k punten)
...