Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Er betsaan verschillende meetniveau's, en ook verschillende soorten variabelen. Hoe verhouden deze 2 elementen zich tot elkaar? Met andere woorden, is er een invloed van het meetniveau op de soort variabele die gebruikt kan worden in een onderzoek?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een meetniveau en een variabele zijn met elkaar verweven; het is niet zozeer dat ze synoniem zijn, maar iedere variabele heeft een meetniveau.

Meetniveau kun je het beste zien als 'resolutie'. Je meet iets met een bepaalde informatierijkheid. Als je iets op puur ratio niveau kan meten dan heb je een variabele met een zeer hoge resolutie; je kunt tot op de kleinste decimaal nauwkeurig observaties doen, en rekenen. Ieder 'lager' meetniveau reduceert de resolutie. Nominale variabelen hebben de laagste resolutie, omdat de variabele enkel nog bestaat uit 'labels' waar niet eens een rangorde uit is af te leiden, dus die echt enkel naambordjes vertolken.

Naar de gelang de situatie is een bepaalde resolutie voldoende, of uberhaubt nooit haalbaar.

Dus, het meetniveau kies je. Als je onderzoek doet naar politieke partijen dan kun je het jezelf makkelijk maken en nominaal meetniveau aanhangen. Je variabele 'politieke partij' staat dan vaak voor iets abstracters zoals 'politieke affiliatie', maar kan eigenlijk niet door het nominale meetniveau adequaat gevangen worden. Nuttig als je geinteresseert bent in de uiteindelijke partijkeuze, maar weinig nuttig als je het diepere onderliggende proces wilt vangen. Een variabele waarbij je een intervalmeetniveau hanteert, bijvoorbeeld de mate van gewenste overheidsinvloed, etc. heeft dan niet alleen een hogere resolutie, maar ligt ook dichter bij wat je daadwerkelijk wilt meten.

Dus: een variabele bestaat uit mogelijke waarden die op een bepaald meetniveau gemeten zijn. Het een is verweven in het ander
door (61.9k punten)
...