Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hoe reken ik onderstaande verhaal / waarden zelf uit? Of is er iets wat ik aanvullend kan lezen zodat ik het beter begrijp. Ik begrijp wat power is en waar het voor nodig is, maar ik snap niet hoe onderstaande steekproef-omvangen worden uitgerekend. Groet Linda

Als onderzoekers bijvoorbeeld vermoeden dat de daadwerkelijke populatiecorrelatie r=.30, dan is een steekproef van 85 deelnemers voldoende om 80%kans te hebben de nulhypothese te verwerpen. Er zijn 112 deelnemers nodig zijn om 90%90% kans te hebben om de nulhypothese te verwerpen en dan is er nog steeds 10%kans op een type 2-fout. Om de kans op een type 2-fout gelijk te maken aan de kans op een type 1-fout (5% zijn 138 deelnemers nodig.

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je hoeft dit niet zelf uit te rekenen, maar je kunt dit aflezen uit tabellen. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk Correlaties en Steekproeven uit het openmens boek.
door (46.9k punten)
Bedankt. Dat scheelt weer!
...