Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

Ik heb drie inclusiecriteria en twee metingen. Ik zie nu dat er soms door een zelfde respondent bij een bepaald inclusiecriteria 2x een ander antwoord gegeven is, bijvoorbeeld meting 1 'ja' en meting 2 'nee'.
Hoe ga ik hier mee om, mag ik deze data dan toch meenemen omdat hij in elk geval 1 keer aan het criteria voldoet?
Alvast bedankt.

Groeten, Monique
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit ligt er een beetje aan wat precies je inclusiecriteria zijn en waarom deze belangrijk zijn. Als je criteria bijvoorbeeld leeftijd is, dan heb je van te voren bepaald dat alleen iemand van vanaf leeftijd X mag mee doen. Als iemand daar nee op heeft geantwoord dan valt deze dus af, voor alle data. Maar als het om iets heel anders gaat, bijvoorbeeld ben je op dit moment onder behandeling, dan kun je redeneren dat die gene op t1 niet meegenomen mag worden, maar op t2 wel. Echter, je kunt dan geen analyses doen waarbij t1 vergeleken wordt met t2.
door (49.7k punten)
Hoi Natascha,

Dank voor je reactie. Het ging meer om dat iemand bijvoorbeeld 20 uur zou moeten werken en dan bij de eerste meting 19 uur invult en bij de tweede meting wel 20 uur. In zo'n geval zou ik zeggen dat ik de metingen wel gewoon mee mag nemen?

Groeten, Monique
In dit geval zou je inderdaad kunnen beredeneren dat deze deelnemer wel geincludeerd mag worden. Het is wel altijd goed om dit in je verslag/artikel dan te benoemen. Dus ergens in methode of resultaten aangeven hoe je bent omgegaan met deze inclusiecriteria.
...