Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Als je een anova of een regressie-analyse doet, en je bent geinteresseerd in de verschilscore ($t_{1}-t_{0}$), mag je dan de baseline waarde ($t_{0}$) als covariaat opnemen? Als mensen immers al lager scoren op $t_{0}$ kunnen ze nog minder dalen dan mensen die al hoger scoren.
in Multivariate statistiek door (77.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Het simpele antwoord is: "Nee, dit mag niet".

Het complere antwoord wordt duidelijk uitgelegd op http://stats.stackexchange.com/questions/15713/is-it-valid-to-include-a-baseline-measure-as-control-variable-when-testing-the-e en in dit artikel:

Allison, Paul D. 1990. Change scores as dependent variables in regression analysis. Sociological Methodology 20: 93-114. Public PDF version.

(die referentie komt ook uit dezelfde CrossValidated post)

Een andere (niet erg simpele) uitleg met voorbeelden voor in R staat op http://wiki.math.yorku.ca/index.php/Statistics:_Gain_scores_vs._residualized_gain_scores

door (77.8k punten)
bewerkt door
...