Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In de bron van Rolf van Geel (importeren van een excel-bestand in SPSS) staan aan het einde een aantal syntax weergegeven om het databestand uiteindelijk toegankelijker te maken. Het is voor mij echter een onduidelijk overzicht. Wat is nu de syntax en wat dien ik nu wel en niet op te nemen? Is er elders een overzicht waar iets duidelijker staat vermeld hoe e.e.a. uit te voeren? Zo niet, is het handmatig te doen? Kun je bijvoorbeeld zelf zaken invoeren of zijn er dingen die je niet zelf kunt invoeren?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (400 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

De regels voor statistiche analyses bij wetenschappelijk onderzoek zijn eigenlijk heel eenvoudig:

  1. De analyses moeten volledig te reproduceren zijn met behulp van een of meerdere analysescripts.
  2. De analysescripts moeten voldoende duidelijke comments bevatten dat ze te begrijpen zijn door anderen (en door de 'toekomstige jou').

Hoe je tot de analysescripts komt, maar niet uit. Dus je mag best e.g. via de menustructuur commando's geven en dan de commando's 'Pasten' in je syntaxbestand. Je mag ook copy-pasten vanuit je syntax, of juist alles intypen. Dat maakt niet uit.

Als je uiteindelijk maar een volledig syntaxbestand hebt met comments.

Wat je dus NOOIT met de hand mag doen:

  • Data aanpassen in de 'Data View'
  • Variabelenamen aanpassen in de 'Variable View'
  • Variable labels aanpassen in de 'Variable View'
  • Value labels aanpassen in de 'Variable View'

Kort samengevat: je mag niets rechtstreeks in je databestand aanpassen via de 'Data View' of de 'Variable View'. Dit moet allemaal via je syntaxbestand.

Als je niet weet wat een bepaald syntaxcommando doet, probeer dat dan gewoon uit. Selecteer het in je syntaxbestand en voer het uit.

Houd er wel rekening mee dat je eerst alle bovenliggende syntaxcommando's uitgevoerd moet hebben; ander heb je bijvoorbeeld misschien je data niet ingeladen, en dan geeft SPSS (terecht) een foutmelding.

door (77.8k punten)
...