Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Twee keer zag ik in de SPSS output als p-waarde .000, maar in de OU bronnen staat als de conclusie p < .001. Heeft dit een reden? Iets met afronden?

Dankjewel alvast!

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (770 punten)

2 Antwoorden

1 leuk 0 niet-leuks
Als je in de output van SPSS dubbel klikt op die .000 zul je vermoedelijk zien dat het inderdaad een afronding is. De APA style manual zegt dat je p-waarden best EXACT rapporteert met 2 of 3 cijfers na de komma, maar als p kleiner is dan 0.001, je "p < .001" schrijft (APA 6 p. 114).
door (7.9k punten)
0 leuk 0 niet-leuks
De p-waarde is de kans op de huidige uitkomsten. Die kans is berekend uitgaande van dat de nulhypothese waar is. Als de nulhypothese waar is, is er per definitie kans op elke mogelijke uitkomst (die kans is hoogstens erg laag). Een uiterst lage p-waarde wordt door SPSS (correct) afgerond naar .000 (want .0000001 moet je afronden naar .000000, wat natuurlijk dan weer .00000 wordt, etc). Maar dat is dus niet de kans; die is groter dan 0 - dus vandaar dat de APA je < .001 laat zeggen. Luc heeft weer helemaal gelijk dat je p-waarden, als ze groter zijn dan < .001, inderdaad met 3 decimalen moet vermelden (alle andere getallen met 2 decimalen; en bij getallen die nooit 1 of hoger kunnen worden, zoals p-waarden, correlaties, Cronbach's alpha's, etc), laat je de 0 voor het decimaalteken weg. Nu we het er toch over hebben :-)
door (77.8k punten)
...