Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In thema 3.2 (mixed design ANOVA) oude module wordt bij de opdracht geen uitleg gegeven over het checken van de assumpties. Hoe zit dit met normaliteit bij de mixed design ANOVA? Hoe moet dit getest worden? Er zijn namelijk within-subjects factoren en between-subjectsfactoren. Betekent dit bijvoorbeeld dat ik per meetmoment moet kijken naar de normaliteit van leeftijd (twee condities) en voorlichting (drie condities). Ik heb even niet scherp hoe ik dat het beste kan doen (ik werk in SPSS)

Het gaat om de volgende opdracht:

Net als in studietaak 3.1 heeft deze ook betrekking op de sportcasus en gaat u zelf weer aan de slag gaat met het uitvoeren en interpreteren van een herhaalde-metingenanalyse. De analyse heeft dit keer een factorieel ontwerp (mixed design ANOVA) door de combinatie van de between-subjects-factoren voorlichting en leeftijd. 

Bedankt alvast!

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (250 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
In SPSS is er niet echt een direct manier om het te toetsen zoals dat in jamovi kan. Er zijn verschillende wegen naar Rome:

- Test per meetmoment of de verdeling (per groep) normaal verdeeld is. In een design met drie herhaalde metingen betekent dat dus 3 toetsen (eventueel vermenigvuldigd met het aantal between condities)

- Sla de (gestandaardiseerde) residuen op bij de RM-analyse. Deze kunnen vervolgens getoetst worden middels explore, e.d. Dit levert dan een toets per within conditie op (want between condities zijn al verdisconteerd in de residuen).
door (63.2k punten)
geselecteerd door
...